Food Waste Challenge

Tips en tools

Uit onderzoek blijkt dat elke euro die een restaurant investeert in het voorkomen en verminderen van voedselverspilling, zeven euro oplevert! En dat kan al heel gemakkelijk.

“Voedselverspilling tegengaan zie je gewoon in keiharde euro’s terug.
Dat is voor die ondernemer een enorme drijfveer” – Jos Klerx

Ook in deze uiting: Anna de Visser-Amundson, Hotelschool The Hague

Beluister hier de podcast

Tips “all you can eat” restaurants

Gebruik kleinere borden voor de gasten

Beperk de grootte van de schalen op het buffet en kies voor vaker aanvullen

Maak geen gebruik van dienbladen

Maximaal aantal gerechten per bestelling

Kies voor live cooking in plaats van een buffet opstelling

Tips voor eetcafés en restaurants

Pas de portionering aan/ heroverweeg de garnering

Verklein je kaart

Zorg voor flexibiliteit op je kaart

Bekijk de mogelijkheden van restverwerking

Leid personeel op

Tips voor fastfood/fastcasual restaurants

Bied alternatieven aan in omvang van gerecht

Bekijk of een doggybag een goed alternatief is voor jouw product

Bereid zoveel mogelijk op bestelling

Zet big-data in om verkoop te voorspellen

“Het eetpatroon van jouw gasten zit in de cijfers en feiten rondom 'waste'”
– Thomas Luttikhold, eigenaar Wastewatchers

Beluister hier de podcast

Solution Providers

Verschillende bedrijven bieden oplossingen aan om voedselverspilling tegen te gaan.
Deze bedrijven geven inzicht in de eigen verspilling:

Een aanbieder van overschotten en imperfecte producten aan horecabedrijven is InstockMarket.nl, een B2B marktplaats tegen voedselverspilling (alleen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht).

“Wij verzamelen overgebleven producten en zetten voedselverspilling letterlijk op de menukaart”
– Freke van Nimwegen, oprichter van Instock

Ook in deze uiting: Jos Klerx, sectorspecialist Horeca van de Rabobank

Beluister hier de podcast
Bedrijven die reeds gemaakte maaltijden aanbieden aan consumenten zijn:
Een stichting die zich bezighoudt met het verduurzamen én gezonder maken van het aanbod binnen restaurants en bedrijfscatering is:

Digital Toolkit

Een digitale toolkit met tips en tools die werknemers helpt om samen met gasten voedselverspilling tegen te gaan, is hieronder beschikbaar in zowel Nederlands als Engels.

 

Toolkit NL Toolkit EN